Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ljummen nudelsallad med friterad chilikyckling & nouc chamsås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Såsen ska vara söt, sur, salt och stark = rejält rik på umami. Den håller i en hel månad i kylen så ett gott råd är att du gör den här ganska stora satsen och förvarar den i en burk. Då är det bara att ta lite av såsen så fort du är sugen på asiatiska smaker.

Recept hämtat ur boken “Tareq Taylors kyckling” av Tareq Taylor

Ingredienser

4 portioner
  • ca 500 g kyckling utan skinn och ben
  • 1 finhackad röd chili
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk finhackad ingefära
  • 1 msk fisksås
  • 1 ⁄2 tsk sesamolja
  • 1 dl tempuramjöl (eller 1 msk vetemjöl + 2 msk maizena majsstärkelse + 1⁄2 tsk bakpulver)
  • olja till fritering

Nuoc chamsås

  • 1 dl fisksås (vietnamesisk)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk palmsocker eller strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • saften från 3 lime
  • 2 msk fint hackad färsk ingefära
  • 1 msk fint hackad vitlök
  • 2 msk mycket fint strimlat citrongräs (bara den ljusa delen)
  • 2 röda finhackade chili med kärnor

Tillbehör

  • 1 paket tunna glasnudlar (250 g)
  • 2 morötter
  • 100 –150 g romansallat
  • 1 knippe salladslök, 125 g
  • 50 g färsk koriander inklusive stjälkarna
  • 5 dl böngroddar
  • 1 ⁄2 dl salta jordnötter
  • 1 lime att pressa
  • olja till woken

Så här gör du

  1. Blanda chili, vitlök, ingefära, fisksås och sesamolja i en plastpåse. Strimla kycklingen och marinera den i påsen i kylen, helst över natten.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen och rör runt så att sockret löser sig.
  3. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Korta ner dem genom att klippa i dem med sax några gånger.
  4. Skala och strimla morötterna. Skär romansalladen i ganska stora bitar och salladslöken på diagonalen i 3 cm stora bitar. Hacka koriandern, blad och stjälkar för sig.
  5. Blanda kycklingen med mjöl i en skål så att den täcks runtom. Värm oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Fritera kycklingen gyllenbrun i omgångar, i cirka 5 minuter.
  6. Hetta upp en wok med lite olja och lägg i nudlar, morötter, sallad, salladslök, böngroddar och korianderstjälkar. Woka tills det blir ljummet. Tillsätt hälften av såsen och kycklingen. Värm alltihop medan du rör runt.
  7. Servera nudelsalladen direkt med hackade korianderblad, pressad lime och jordnötter på toppen.