Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Linzer cookies . . . min barndoms bästa kakorna

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Total lycka och förödelse. De godaste kakorna från min barndom. Behöver inte längta efter längre men j*drans så farliga för figuren. Inte bara bland de vackraste småkakorna.
Varje tugga är som en ny upplevelse. Spröda och mjuka kakor med en doft av vanilj och smör ihopsatta med favorit sylten.

Ingredienser

60 st
  • 250 g smör normalt saltat rumstemperatur
  • 75 g brun farinsocker
  • 75 g strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 500 g vetemjöl
  • 1 tsk citronskal ev

Fyllning och dekorering

  • 2 dl sylt
  • 1 dl florsocker att sikta över

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Vispa smör, brun farin och socker lätt och fluffigt. Tillsätt ev citronskal, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Vispa lite mellan.
  3. Rör i smeten mjölet och bakpulvret som du har blandat väl innan. Degen håller ihop och klibbar inte.
  4. Ta ca en näve av degen och kavla ca 0,5 cm tjockt antingen på mjölat bord eller mellan en vikt bakplåtspapper. Med en form stansa ut kakor och lägg dem på en klätt plåt.
  5. Hälften av kakorna ska man ävet stansa små formar i mitten på varje kaka. Gör det direkt på plåten annars blir det svårt att flytta kakorna sen.
  6. Grädda kakorna i ugnen för ca 10-15 minuter beroende på ugn. Kakorna behöver inte bli bruna.
  7. Låt kakorna svalna på bakplåtspapper innan du sätter ihop dem två och två med sylt emellan. Se till att lägga ihop en hel kaka med en med hål i mitten. På det sättet får man de snygga Linzer kakorna. Se till att använda en sylt som inte är allt för rinnig.
  8. Pudra florsocker över de hålade kakorna, inga problem med att få florsocker över sylten. Detta kommer att smälta. Förvara kakorna svalt i burk med lock.