Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lingonpaj med ­tjinuskisås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

I den här desserten möts lingonens friska smak med en härligt söt kolasås. Vaniljglass smakar gott till.

Ingredienser

8 portioner

Botten:


  • 100 g smör

  • 2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
  • 
 2 msk råsocker

  • 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 7 dl lingon

  • 1 1/2 dl råsocker

  • 1 1/2 msk potatismjöl
  • 3 krm kanel


Sås:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 3 dl råsocker

  • 1 dl sirap

  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Vispa ner ­blandningen i smöret.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. ­Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Blanda lingonen med socker, potatismjöl och kanel. Häll över i ­pajskalet.

  5. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
 6 Såsen: Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en tjockbottnad ­kastrull. Koka till en simmig ­konsistens, cirka 30 minuter. Smaksätt med vaniljsocker. ­ Servera såsen varm ­tillsammans med paj och vaniljglass.