Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lingon och kanelsnurror

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Lingon och kanelsnurror
Evelina Borneling

Det närmar sig kanelbullens dag så varför inte tjuvstarta?
Jag gillar traditioner och brukar hålla hårt på dem, men varför inte testa en annan slags bulle? Våga testa…haha!
Med smak av färska lingon, kanel, mycket kardemumma och en aningens honung…

Ingredienser

25 Bullar, beroende på storlek:)

Bulldeg

  • 100 g Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 1 st Ägg
  • 3 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk Salt
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 dl honung
  • 50 g jäst för söta degar,gärna mindre om du har tid för längre jäsning
  • Ca14 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
  • mandelspån eller pärlsocker

Fyllning

  • 125 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk kanel
  • 125 g färska eller frysta lingon

Så här gör du

  1. Lägg smör och mjölk i en kastrull, när smöret smält och svalnat av bör det hålla 37 grader. Smula jäst i en bunke och häll över vätskan så jästen löses upp. Häll i socker, krydda, honung, salt och mjöl. Häll inte i allt mjöl utan spar ett par deciliter tills degen jobbats en del. Använder du assistent så låt den knåda ordentligt i minst 10 minuter. Häll i mjöl efter hand tills du får en bra deg. När den är färdig pudra över mjöl och plasta över bunken och ställ på jäsning. Cirka 45 minuter eller tills degen dubblats. Har du mindre jäst får du låta den jäsa längre!!!
  2. Fyllning: Rör smör, socker och kanel mjukt. När degen jäst klart kavla ut den till en tunn rektangel. Bred på smörfyllningen och strö över lingon jämt. Vik den dubbel och skär remsor cirka 1,5 cm breda. Snurra kring ditt finger och vik över och in änden. Lägg snurrorna i fina bullformar på bakplåtspapper och jäs under duk cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla snurrorna med uppvispat ägg och strö pärlsocker eller mandelspån över. Grädda i mitten cirka 10 minuter.
Du kanske även gillar