Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vaniljbullar – recept på extra saftiga bullar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 200 st har redan röstat

När jag bakar mina bullar ska de vara extra stora och med extra, extra mycket smör, vanilj och pärlsocker. Alla mumsar och jag känner mig som en god mor och mormor. De är helt underbart goda! Recept av Linda Grahn

Ingredienser

12 st
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g mjöl (ca 1,4 l ) varav cirka 1/2 dl till utbaket

Till utbaket:

  • 100 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
  • 2 dl strösocker
  • 4–6 msk vanlijsocker
  • 1 ägg
  • Massor av pärlsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet.
  3. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.
  4. Häll på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
  5. Låt jäsa upp ordentlig under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
  6. Ta degen ut bunken. Dela i två delar.
  7. Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
  8. Dags för EXTRA ALLT! Här gäller det att inte snåla: bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 50 g över degen. Strö över mycket strösocker och vaniljsocker.
  9. Rulla ihop och dela i 12 bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk.
  10. Likadant med den andra halvan av degen.
  11. Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Om du inte satt på ugnen och värmt till 225 grader är det dags nu.
  12. Ta 1 uppvispat ägg - blanda och pensla. Strö på massor av pärlsocker!
  13. Grädda gyllene i övre delen av ugnen i 8 minuter.