Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Limpor med vetekross

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ett smakrikt och mustigt bröd

Ingredienser

2 limpor
  • 2 dl vetekross
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olja med neutral smak
  • 4 dl vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • 1 msk blandade hela brödkryddor
  • 25 g jäst
  • 7 dl lantbrödsmjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Så här gör du

  1. Krossa brödkryddorna i en mortel. Koka upp vetekross och vatten. Häll det i en degbunke. Tillsätt olja, kallt vatten, salt, honung och brödkryddor. Blanda och kontrollera att temperaturen inte är över 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt (5-10 min i maskin). Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Plasta bunken och låt degen jäsa cirka 45 minuter. Arbeta ihop degen i bunken och knåda den sedan på mjölat bakbord.
  3. Dela degen i 2 delar och forma till knubbiga limpor som får jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Skåra limporna och grädda dem långt ner i ugnen cirka 45 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Skär inte i bröden förrän de svalnat ordentligt.