Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Limemarinerad laxsida med örtkräm


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Det är lätt att grilla en hel laxsida. Låt skinnet sitta kvar, på så vis håller fisken ihop bättre. Gnid gärna gallret med en lime- eller citronhalva innan, så fastnar inte laxen i gallret.


Ingredienser

4 portioner

  • 600-700 g laxsida med skinn

  • 3 msk olivolja

  • saften från en pressad lime

  • 2 vitlöksklyftor
  • 
salt och grovkornig svartpeppar


Örtkräm

  • 
3 dl crème fraiche

  • 2 msk finriven färsk pepparrot
  • 
2 dl finriven parmesanost
  • 
3/4 dl finhackad gräslök

  • 3/4 dl finhackad dill

  • 1-2 tsk pressad citron

  • salt och peppar


Servering

  • 
färskpotatis

  • limehalvor

  • sparris


Så här gör du

  1. Blanda olivolja, pressad lime, pressad vitlök, salt och grovkornig svartpeppar i en 3-liters plastpåse. Lägg i laxsidan och låt den marineras i 1-2 timmar. Vänd på påsen 2-3 gånger.

  2. Gör under tiden örtkrämen. Blanda crème fraiche, pepparrot, parmesanost, gräslök, dill, citron, salt och peppar.

  3. Ta upp laxsidan ur påsen och låt den rinna av. Grilla med först skinnsidan nedåt i 10-15 minuter. Det gör inget om skinnet blir bränt, det är bara att ta bort efteråt. Vänd laxen med ett lock eller en tallrik och fös ner laxen på gallret och grilla i ytterligare några minuter. Strö lite extra svartpeppar på köttsidan.

  4. Pensla lite olja på limehalvorna och sparrisen och grilla dem över glöden. Servera laxsidan med kokt färskpotatis, örtkräm, limehalvor och sparris.