Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Leonore-tårta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Leonore som är hertiginna av Gotland hyllar vi med en tårta med saffransbottnar, björnbärssylt (eller salmbärssylt om du har tillgång till det) och sammetslen vispad vit chokladpannacotta.

Att spritsa fina rosor är inte så svårt som man kanske tror. Ett tips är att söka på rose cake tutorial på Youtube för att se hur man gör. Det går att använda nästan vilken stjärntyll som helst, men allra finast blir det med en gles tyll, exempelvis en Wilton 2D som finns att köpa i välsorterade köksbutiker och i nätbutiker med bakningsinriktning.

Den vispade vita chokladpannacottan måste göras dagen innan och stå kylen över natten. Sedan vispar man den precis som vanlig grädde!

Recept: Mia Öhrn

Ingredienser

12 bitar

Vispad vit chokladpannacotta:

  • 3 gelatinblad
  • 300 g vit choklad
  • 9 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)

Tårtbotten:

  • 1 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl (90 g) vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 2,5 dl salmbärssylt eller björnbärssylt
  • rosa sockerpärlor till dekor

Så här gör du

  1. Vispad vit chokladpannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
  2. Hacka chokladen grovt och lägg i en kastrull. Tillsätt cirka en tredjedel av grädden och låt smälta ihop på svag värme. Rör då och då och tillsätt resten av vispgrädden när chokladen är helt smält. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur den och lägg både fröna och stången i kastrullen. Värm upp grädden så att den ryker, men den ska inte koka.
  3. Dra kastrullen från plattan, skaka vattnet från gelatinbladen och vispa ner dem i grädden så att de smälter. Låt svalna lite, täck sedan med plastfolie direkt mot ytan så att det inte bildas något skinn och ställ in i kylen över natten.
  4. Tårtbotten: Klä botten av en form med löstagbar kant (cirka 22 cm i diameter) med bakplåtspapper. Du behöver inte smörja eller klä kanten.
  5. Stöt saffranet med lite av sockret. Mät upp tillsammans med resten av sockret och äggen i en bunke. Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp tillsammans med saffranet.
  6. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten och vispa ihop med handvisp. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Kakan ska vara helt torr. Låt svalna.
  7. Skär längs insidan av formens kant med en kniv för att lossa bottnen. Skär kakan i tre bottnar.
  8. Fyllning: Häll cirka en tredjedel av pannacottan i en bunke och vispa fluffigt med elvisp. Det tar cirka 5 minuter.
  9. Bred hälften av sylten på den första tårtbotten och bred sedan på ett lager av den vispade pannacottan. Lägg på nästa botten och bre på ett lager sylt och ett lager vispad pannacotta. Lägg på den sista tårtbotten och bred ett lager vispad pannacotta runt om. Flytta tårtan till ett serveringsfat.
  10. Vispa resten av pannacottan fluffig och fast, men inte för hård. Det tar cirka 5 minuter och krämen ska bli så pass fast att du kan spritsa rosor av den.
  11. Sätt en stjärntyll i en spritspåse och häll den vispade pannacottan i spritspåsen. Börja spritsa rosor längs tårtans kant och fortsätt sedan med tårtans ovansida. Fyll ut eventuella mellanrum med små spritsade toppar. Dekorera gärna med stora sockerpärlor. Tårtan kan förberedas några timmar innan serveringen, förvara i kylen tills den ska ätas.