Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxtartar med sesam krutong

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Älskar asiatisk mat och detta är nog en av mina favoriter! Fräsch och ren i smakerna med många olika texturer. Ser kanske svår ut att göra men är busenkel!

Ingredienser

2 portioner
  • 300 g Salmalax
  • 2 st avocado
  • 1 st rättika
  • 4 st rädisa
  • 1/2 st gurka
  • 1 Koriander
  • 1 st blomkål
  • 1 dl fisksås
  • 2 st Lime (skal+juice)
  • 1/2 st röd chili
  • 2 msk socker
  • 1 dl Ättika
  • 1,5 msk misopasta
  • 1 st äggula
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk risvinäger (eller vanlig vitvinsvinäger)
  • 2 msk sesamolja (valfritt)

Så här gör du

  1. Hyvla blomkål på mandolin (eller skiva tunt med kniv) och lägg i 1-1-2 lag (Ättika-socker-vatten). Låt stå minst 1 tim i kyl.
  2. Strimla rättika och hyvla rädisa och lägg i isvatten. Skala och gröp ur en gurka och strimpa i tunna skivor
  3. Hacka Salmalax grovt och lägg i bunke. Blanda limejuice, limezest, fisksås, socker och strimlad chili i en bunke och häll på 2/3 av dressingen över laxen och blanda runt. Ställ in i kyl till servering.
  4. Gör en majonäs med en äggula och risvinäger i en bunke, tillsätt olja droppvis i början och sen snabbare när majonäsen har satt sig. Tillsätt misopasta till majonäsen och smaka av med salt och eventuellt lite sesamolja för en extra rostad smak.
  5. hacka avocado grovt och lägg i en skål. Blanda i lite limejuice, soja och rostade sesamfrön och blanda runt. Ställ in i kyl till servering.
  6. Skiva ett bröd tunt och rosta brödet i sesmaolja i en panna. Salta brödet under stekning och ta upp när det är krispigt.
  7. Montering: Använd en stans om du har annars går det på frihand också. Det operfekta är ju ibland det perfekta. Börja med avocadon i botten och fortsätt sedan med laxen. Toppa med isad rättika, rädisa, gurka och koriander. Lägg till blomkålen och avsluta med att hälla på lite av dressingen till laxen över alltsammans och lägg dit sesamkrutongen.