Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxsoppa

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat
Laxsoppa

En fyllig laxsoppa som för tankarna till det ryska köket. Servera soppan med en klick smetana eller crème fraiche och ett gott bröd.

Ingredienser

6 portioner
  • 500 g laxfilé
  • 4½ msk koncentrerad fiskfond
  • 1½ vatten
  • 1 purjolök
  • 1 persilja
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1/4 rotselleri
  • 3 msk smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 20 urkärnade svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • salt och svartpeppar
  • torkad timjan

Så här gör du

  1. Skär laxen i kuber. Koka upp fiskfonden med det gröna av purjolöken, stjälkarna av persiljan och den gula löken skuren i bitar. (Om Du har ben och skinn från laxen - skölj väl och låt detta koka med.) Koka ca 15 min.
  2. Strimla under tiden moroten, rotsellerin och det ljusa på purjolöken.
  3. Smält smöret i en stor kastrull och fräs grönsaksstrimlorna utan att de tar färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöksklyftorna fint hackade. Sila ner fonden och låt alltsammans koka 10 min.
  4. Tillsätt laxkuberna, de skivade oliverna, kaprisen, den hackade persiljan och vinet. Koka upp och låt sjuda tills fisken är klar (ca 5 min).
  5. Smaka av soppan med salt, peppar och timjan.
  6. Servera med smetana eller crème fraiche.
Du kanske även gillar