Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpudding med skirat smör

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Klassiker i Sverige – riktigt god!

Ingredienser

4 portioner
  • 650 g potatis, kokt, kall
  • 300 g rimmad lax
  • 2 st gula lökar, skivade
  • 0,5 st purjolök, skivad
  • 2 msk dill, finhackad
  • 3 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk smör
  • skirat smör görs på, 100 g smör

Så här gör du

  1. Skär potatisen i skivor. Skiva laxen. Fräs lök och purjolök i smör tills den blir mjuk utan att ta färg.
  2. Varva potatis, lax, lök och dill i en smord ugnssäker form. Avsluta med potatis.
  3. Vispa upp ägg och tillsätt uppvärmd gräddmjölk, salt och vitpeppar. Häll äggsmeten över den fyllda formen.
  4. Strö över ströbröd och klicka över smör. Grädda i nedre delen av ugnen tills den är genomgräddad i 25 minuter.
  5. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan och skumma. Häll försiktigt det genomskinliga smälta fettet i en såssnipa. Släng bottensatsen. Servera laxpuddingen med skirat smör, citronklyftor och sallad.