Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpudding

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Laxpudding tillhör mina favoriter av gamla svenska rätter. Jag skär potatisen i tjocka skivor så att det hela känns mer rejält. Dessutom brukar jag göra den i en bakform med avtagbar kant, sedan serverar jag tårtbitar av laxpudding.

Ingredienser

6 portioner
  • 500 g gravad eller rimmad lax
  • 10 ganska stora kokta potatisar
  • 1 dl hackad dill
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • Nymalen vit- eller svartpeppar
  • Smör till formen

Till servering och garnering

  • 75 -100 g smält smör
  • Grönsallad eller jungfrusallad
  • Dill

Så här gör du

  1. Skär laxen i bitar.
  2. Skala, skiva och koka potatisen nästan mjuk. Varva potatis, lax och dill i en smord ugnsfast form. Se till att få potatis överst och underst.
  3. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Tillsätt peppar och häll blandningen över fisken och potatisen i formen.
  4. Grädda laxpuddingen på 225 grader i cirka 30-35 minuter tills den fått vacker färg och äggstanningen stelnat.
  5. Garnera med dill och servera den med det smälta smöret och lite salladsblad.