Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat
Laxpaj
Barbro Nässén

En smakrik paj som passar både på en buffé och som en god kvällsrätt tillsammans med ett glas vitt vin och en sallad. Servera med romsås.

Ingredienser

1 paj

Till pajskalet

  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg

Fyllning

  • 250 g rökt lax
  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • 1 hackad dill
  • 150 g bladspenat (fryst)
  • salt och malen vitpeppar

Romsås

  • 2 dl gräddfil
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • salt och malen vitpeppar

Så här gör du

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet och låt degen vila ett par timmar i kylen. Kavla sedan ut och klä en form (ca 30 cm). Nagga bottnen med en gaffel. Täck med aluminiumfolie och grädda 10 minuter i 200 grader. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
  2. Strimla laxen. Tina och hacka spenaten och dillen. Fördela lax, spenat och dill över pajskalet.
  3. Vispa samman ägg och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll över pajskalet.
  4. Grädda cirka 35 minuter tills ytan är gyllenbrun och äggsmeten stannat.
  5. Rör samman ingredienserna till romsåsen och låt stå i kylskåpet fram till serveringen.
Du kanske även gillar