Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxmoussetårta med dillgelé

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg
Laxmoussetårta med dillgelé
Thomas Carlén

Ingredienser

8 portioner

Botten:

  • 100 g smör
  • 5 st rågbröd, skivor, grovt, ca 235 g

Fyllning:

  • 4 st gelatinblad
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 400 g kallrökt lax, fint tärnad
  • 1 st röd lök, liten, hackad
  • 1 knippe dill, fint skuren
  • 2 tsk akaciehonung
  • 2 msk stenbitsrom, röd
  • 1 msk citron, pressad saft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald

Gelé:

  • 2 st gelatinblad
  • 1 st dill, bunt
  • 1 citronmeliss
  • 2 dl vatten
  • salt
  • peppar

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det bli lätt brynt. Mixa brödskivorna i matberedaren och tillsätt smöret under gång. Sätt fast ett smörpapper i botten på en rund bakform med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Tryck brödsmulorna mot botten och ställ kallt en stund. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.
  3. Vispa crème fraichen hårt och blanda med gräddfil, lax, rödlök, dill, honung, stenbitsrom, citron, salt och peppar. Smaka av.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekunder i mikron. Rör ner dem i mousseblandningen. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Plasta och ställ in i kylen, cirka 3 timmar.
  5. Lägg gelatinbladen till geléet i kallt vatten, 5 minuter. Grovhacka dill och citronmeliss. Lägg ner i kokande saltat vatten, 10 sekunder. Häll bort vattnet i en sil och spola av dill och citronmeliss i kallt vatten. Mixa det kryddgröna med en mixerstav och 2 dl kallt vatten, tills allt är jämngrönt. Häll vätskan genom en finmaskig sil, smaka av med salt och peppar.
  6. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekunder i mikron. Rör ner i den gröna vätskan. Låt stå tills den börjar bli trögflytande. Häll över laxmoussen i formen och låt stelna.
  7. Ta loss laxmoussen och skär tårtbitar och lägg upp på ett fat. Dekorera med citronmeliss.
Du kanske även gillar