Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxcheesecake med ansjovis och forellrom

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Varmrökt lax och ansjovis är en god smakkombination. Den här tårtan pryder sin plats på sillbordet, men är också en härlig sommarlunch på bryggan. Tips: Skär tårtan i mindre bitar, toppa med en liten romklick, gräslök och dill och servera som drinktilltugg.

Ingredienser

8 bitar

Botten

  • 75 g smör
  • 200 g kavring

Fyllning

  • 200 g varmrökt lax
  • 1 liten burk ansjovis, 55 g
  • 4 gelatinblad
  • 250 g kesella
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl hackad purjolök
  • 1 dl hackad dill
  • salt
  • nymald vitpeppar

Till garnering

  • äggklyftor
  • 100–150 g forellrom
  • citron
  • gräslök
  • dill

Så här gör du

  1. Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Ställ formen 1 timme i kylen.
  2. Fyllningen: Dela laxköttet i små bitar. Finhacka ansjovisen.
  3. Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten. Blanda kesella och gräddfil. Värm lite av blandningen på svag värme i en liten kastrull. Ta från värmen, lägg i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt svalna.
  4. Rör ner gelatinblandningen i kesellasmeten. Blanda i lax, ansjovis, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.
  5. Bred fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med äggklyftor, forellrom, citronklyftor, gräslök och dill.