Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxbullar med dillpotatis & pepparrot!

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Riktigt saftiga laxbullar från Tommy Myllymäki.

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g lax i mindre bitar/eller laxfärs
  • 250 g grädde
  • 8 g salt
  • 2 lagerblad
  • 1 bananschallottenlök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond
  • 3 dl grädde
  • 1 dill
  • 10 cm pepparot
  • 100 g smör
  • 8 potatisar, kokade
  • maizenaredning

Så här gör du

  1. Ta bort eventuellt skin från laxen och skär ner i mindre bitar.
  2. Lägg laxen i en mixer och mixa tillsammans med 8 gram salt, till en färs. Häll försiktigt ner grädden så det blandas ordentligt.
  3. Koka upp en kastrull med vatten och två lagerblad, i den skall laxquenellerna tillagas.
  4. Börja med såsen, hacka löken fint och låt dem koka med vitt vin. Vinet ska reduceras så det nästan är torrt. Slå på fiskfonden och låt det koka ihop och reducera. Avsluta med grädden och låt den reducera rejält, till mindre än hälften. Rör om så det inte bränner vid eller kokar över.
  5. Skiva kokt potatis och bryn smör i en stekpanna. Tillsätt potatisen och låt den bli varm i smöret. Tillsätt riven pepparrot och plockad dill till potatisen och stäng av värmen, spara lite dill till garnityr.
  6. Forma queneller, äggformar, med hjälp av två skedar. Doppa skedarna i vatten mellan varje så blir det enklare. Låt dem gå rakt ner i den sjudande lagen och ligga där ca 5-7 minuter tills dem är klara.
  7. Red eventuellt av såsen med lite maizenaredning om du vill ha en tjockare konsistens.
  8. Servera med potatis i botten av tallriken, fortsätt med laxqueneller och sist såsen.
  9. Garnera med dill och servera!
1 kommentar om "Laxbullar med dillpotatis & pepparrot!"