Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lax- & räktartar

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Rimmad lax i en tartar kan bli en favorit på julbordet!

Ingredienser

6 portioner
  • cirka 300 g rimmad lax
  • 2 dl skalade räkor i lake, avrunna
  • 1 liten rödlök
  • 3 msk forellrom
  • 3 msk finhackad krusbladig persilja

Sås

  • 1/2 citron, saften
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1/2 msk råsocker
  • 4 msk rapsolja

Till garnering

  • 2 msk forellrom
  • 1 citronskiva

Hemrimmad lax

  • cirka 500 g skinn- och benfri laxfilé, gärna salmalax
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  1. Rimmad lax: Dela laxen i två bitar. Blanda salt och socker. Gnid in laxfilébitarna med blandningen.
  2. Lägg ihop laxbitarna och slå in i bakplåtspapper till ett paket. Lägg paketet i en form eller på ett fat med kant. Fisken är färdiggravad efter 1-2 dygn. Vänd laxpaketet 2-3 gånger under gravningen.
  3. Tartar: Skär laxen i små bitar. Hacka räkorna. Skala och finhacka löken.
  4. Blanda ihop lax, räkor, lök, forellrom och persilja. Vispa ihop ingredienserna till såsen i en bunke. Ringla den över lax- och räkblandningen.
  5. Fördela tartaren i små serveringslas. Garnera med rommen och citronskivan delad i små bitar.