Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lasagne med lax och spenat

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Lasagne med lax är en favoriträtt och suverän fredagsmat. Den färdigköpta ostsåsen fungerar utmärkt i gratänger om du inte vill koka din egen bechamelsås. Lasagnen är snabb och enkel men krämigt god.

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g färsk laxfilé
  • 200 g kallrökt lax, i skivor
  • 200 g babyspenat, färsk
  • 1 st purjolök
  • olivolja
  • tomatsås, 1 sats
  • 2 pkt vit sås, till exempel Keldas ostsås
  • 10-12 st lasagneplattor
  • 2 dl ost, riven

Tomatsås:

  • 1 st gul lök
  • olivolja
  • 400 g krossade tomater, på burk
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 tsk fänkålsfrön, nystötta
  • 1 krm kajennpeppar
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Skär den färska laxen i kuber, cirka 2x2 centimeter.
  2. Gör tomatsåsen: Hacka löken och fräs i olja utan att den tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, fond, fänkålsfrö och peppar. Koka utan lock cirka 20 minuter. Smaka av med salt.
  3. Skölj spenaten och låt den rinna av. Skölj och strimla purjolöken. Fräs spenat och purjolök i olja. Vänd ner spenat och purjolök i tomatsåsen.
  4. Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Varva ostsås, lasagneplattor, färsk och rökt lax, och tomatsås. Börja och avsluta med ostsås. Strö över riven ost.
  5. Gratinera i mitten av ugnen cirka 40 minuter.