Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lasagne – enkel men lyxig

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 80 st har redan röstat

Klassisk lasagne är bland det godaste som finns. Du gör den enkelt i din ugn med ingredienserna köttfärssås, bechamelsås och pasta. Här är ett supergott och relativt enkelt recept på en riktigt god lasagne fylld med härliga italienska smaker. Lättlagad, krämig och fantastiskt god – fylld med mozzarella, sidfläsk, parmesan, morot, lök och annat gott. Köttfärs, lasagneplattor, vit sås och ost – det kan knappast bli enklare och godare!

Läs också: Vegetarisk lasagne – enkelt recept

Läs också: Hasselbackspotatis – godaste receptet

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 12 lasagneplattor, gärna gröna
  • 1 mozzarella
  • 3 dl nyriven parmesanost

Köttfärssås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 100 g pancetta (italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk).
  • 500 g nötfärs
  • smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 tsk oregano
  • 1/2 krm riven muskot
  • flingsalt
  • nymald peppar

Vit sås (Bechamelsås)

  • 75 g smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • lite muskot gör det extra gott.

Så här gör du

  1. Köttfärssåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar och strimla sellerin. Skär pancettan i små tärningar.
  2. Fräs grönsaker och pancetta i smör några minuter. Tillsätt färs, höj värmen och bryn. Smula med en trägaffel så att färsen finfördelas.
  3. Tillsätt vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt tomater och kryddor. Sjud på svag värme under lock 1-1 1/2 timme. Rör då och då. Tillsätt lite varmt vatten under koktiden om det behövs, men mot slutet av koktiden ska vätskan koka in. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vita såsen: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-8 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  5. Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Varva vit sås, lasagneplattor, köttfärssås, mozzarellabitar och det mesta av parmesanosten. Börja och avsluta med den vita såsen. Strö över resten av osten.
  6. Gratinera i ugn cirka 40 minuter.