Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Långstekt karré med äpplen och timjan

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Här får köttet steka i låg temperatur i ugnen för att få ett riktigt saftigt resultat.

Ingredienser

8 portioner
  • 1 ,5 kg griskarré, gärna av rapsgris
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 msk smör
  • 2 äpplen

Sås

  • 3 dl silad sky
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk sirap
  • 2 msk rött portvin eller calvados
  • 1/2 dl mörk majsenaredning
  • salt, peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Torka av köttet med hushållspapper. Salta och krydda med peppar, timjan och citronskal runt köttet. Gnid in kryddningen. Bind gärna upp steken med bindgarn för en jämn form och tillagning.
  3. Bryn köttet runtom i en stekpanna med smör. Lägg över det i en ugnsfast form. Skär äpplena i klyftor och lägg runt steken. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och stek till 80-85 grader innertemperatur, cirka 3 timmar. Låt köttet vila 15 minuter innan det skärs upp i skivor.
  4. Sila stekskyn från formen ner i en kastrull. Tillsätt vatten, kalvfond, vispgrädde, sirap och portvin eller calvados och koka upp. Red av med mörk majsenaredning och koka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.