Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Långjäst rågbröd med smak av honung och anis

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Om man inte vill baka med surdeg så är mitt bästa tips att dra ner på jästen i bröd och bullar. Låt brödet jäsa längre och få MER smak!!!
Dessutom mycket godare!!!

Ingredienser

1 Stort bröd

Fördeg kväll

  • 3 dl Vatten
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl

Deg dag 2

  • Fördeg
  • 3 dl vatten 37 gradigt
  • 1,5 tsk Salt
  • 15 g Ca 15-20 gram färskjäst,beror på hur mkt tid du har!
  • 1,5 tsk fint krossad anis
  • 4 msk honung, flytande
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • Ca10 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Fördeg kväll: Rör ihop vatten, råg och vetemjöl. Ställ i rumstemperatur med plastfolie över bunken. Låt stå över natten eller minst 10-12 timmar.
  2. Deg+ fördeg: Använd assistent annars får du röra ordentligt! Rör ner vatten och jäst tills det lösts upp. Blanda ner övriga ingredienser, lite mjöl i taget. Knåda cirka 10 minuter. Degen kommer vara lösare men det ska den vara. Strö över mjöl och plasta in bunken. Låt jäsa cirka 3 timmar eller tills dubbel storlek i rumstemperatur. När den jäst klart knåda den litegrann igen.
  3. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Sätt en smörad ring från en springform på plåten och lägg i degen. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Precis innan brödet ska gräddas snitta ett mönster i brödet och ta försiktigt bort runda ringen. Snabbt in i ugnen! Grädda i mitten cirka 35 minuter. Låt brödet svalna innan du skär i det!
12 kommentarer om "Långjäst rågbröd med smak av honung och anis"
  • Evelinas kök
    Evelina Borneling

    Amanda, jag frös ner mitt igår så självklart! Givetvis är alla bröd godast färska då de har hård knaprig skorpa!!!

  • Barbro Nässén
    Barbro Nässén

    Har provbakat och provsmakat – supergott!! Nästa gång ska jag öka andelen rågmjöl för att få ett grövre bröd även om det kanske blir mer kompakt. Tack för receptet!

  • AmandaMoberg
    AmandaMoberg

    Vad bra! Detta får bli helgens projekt- låter jättegott!

  • Evelinas kök
    Evelina Borneling

    Vad roligt Barbro! Mer råg är supergott men här i huset vill man att barnen inte ska protestera allt för mycket!!!

  • Evelinas kök
    Evelina Borneling

    Tips!
    Ska man inte jäsa brödet i form kan INTE degen vara så lös, tillsätt några deciliters till om du vill knåda och forma en egen form. Samt jäsa utan form!