Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammstek
 med örter och vitlök

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 174 st har redan röstat

Lamm är underbar påskmat som passar perfekt till din påskmiddag. Det här är ett recept på en lammstek med örter som rosmarin och timjan, och som smakar så gott ihop med vitlök. Det är enkelt att göra lamm i ugn, och det blir extra festligt om du trancherar lammsteken direkt vid ditt påskbord. Gillar du lamm så får du gärna kolla in det här fina receptet på lammracks med rostade rotfrukter. Fler goda påskrecept hittar du här.

Ingredienser

6 personer

  • 1 lammstek, cirka 1 1/2 kg

  • 1 ark ugnsfolie, större än steken

  • 1/2 tsk salt
  • 
peppar

  • 2-3 timjankvistar

  • 2-3 rosmarinkvistar


Marinad:


  • 1 dl olivolja
  • 
finrivet skal av 1 vältvättad citron

  • 3 vitlöksklyftor, grovhackade

  • 5-6 sardeller, hackade

  • 1 msk timjanblad, gärna ­backtimjan

  • 1 bit fänkål, grovhackad


Tillbehör:


  • cirka 300 g cocktailtomater på kvist

  • salt


eventuellt extra garnering:


  • strimlat skal av 1 vältvättad citron
  • 
flingsalt


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Lägg köttet på en bit ugnsfolie på ett ugnssäkert fat. Gnid in köttet med salt och peppar.

  3. Blanda ingredienserna till ­marinaden.

  4. Häll marinaden och massera den in i köttet. Stick in en köttermometer­ så att hela röret är inne och ­spetsen kommer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben. Toppa kötte­t med örtkvistarna och slå in det i ­ugnsfolien. Stek köttet i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 40 grader innertemperatur.
5 Öka ugnstemperaturen till 175 ­grader.

  5. Ta bort folien. Lägg cocktail­tomaterna runtom köttet. Ringla över olivoljan och salta tomaterna. Sätt fatet i nedre delen av ugnen och stek till önskad temperatur. När termometer visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken­ lättrosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt. Låt steken vila övertäckt cirka 20 minuter, det blir då lättare att skära i fina skivor.

  6. Garnera eventuellt steken med extra citronskal och flingsalt.
4 kommentarer om "Lammstek
 med örter och vitlök"
  • Angelica Israelsson
    Angelica Israelsson

    Mycket gott! Fänkålen ger en säregen touch. Stek inte för länge och oppa inte över tomaterna! De är pricken över i.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Angelica Israelsson

      Vad kul att du gillade receptet Angelica!

      Mvh, Beatrice
      Mitt kök

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Irma Swahn

      Hej Irma,
      Ja, det stämmer bra!

      Mvh, Mitt kök-redaktionen