Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammstek med primörer & tryffelsmör

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Här kan du välja dina favoritprimörer att ha till köttet, det passar även bra med vit sparris.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 1 lammstek, cirka 800 g
  • salt & malen svartpeppar
  • 5 kvistar rosmarin
  • 5 kvistar timjan
  • 5 kvistar bladpersilja
  • 1 hel vitlök
  • 2 kvistar färska lagerblad
  • smör till stekning
  • 1 liter kalvbuljong
  • 1 dl rödvin

Tryffelsmör

  • 125 g smör, mjukt
  • 2 msk hackad tryffel, på burk
  • 1 krm salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Grillade primörer

  • 1 knippe morötter
  • 4 rödbetor
  • 4 gulbetor
  • 4 polkabetor
  • 4 minifänkål
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Lammstek: Sätt ugnen på 130 grader. Rulla ut lammsteken på en skärbräda, salta och peppra inuti.
  2. Grovhacka örterna och strö på insidan, spara några timjanskvistar. Skala vitlöken. Grovhacka fyra av klyftorna och fördela på insidan.
  3. Rulla ihop steken och bind upp den med bindgarn. Peta in lagerblad och timjanskvistar under snörena. Snitta små hål med en vass kniv med jämna mellanrum i ytan på köttet och peta in resten av vitlöksklyftorna i hålen.
  4. Bryn lammsteken i en stekpanna med smör runtom på medelvärme tills den är gyllenbrun. Salta och peppra.
  5. Lägg lammsteken i en ugnsfast form, den får gärna ligga lite trångt så att vätskan nästan täcker hela steken. Häll på buljongen och rödvinet. Sätt in i ugnen i cirka 3 timmar.
  6. Grilla på lammsteken precis före servering, så att den får en fin yta.
  7. Tryffelsmör: Rör ihop alla ingredienser.
  8. Grillade primörer: Skrubba rotfrukterna rena. Dela betorna på mitten. Pensla alla grönsakerna med lite olja och lägg grönsakerna på grillen, betorna med snittytan nedåt. Grilla tills de fått fin färg. Lägg upp primörerna i en metallform och sätt den på indirekt värme på grillen. Sätt på locket och grilla primörerna till dess att de börjar mjukna, i cirka 25–30 minuter. Strö över flingsalt.
  9. Servering: Ta bort bindgarnet och skiva upp köttet. Servera köttet tillsammans med tryffelsmöret och primörerna.