Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammstek med betor, rucola & feta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En härlig lammrätt som kompletteras med betor, fetaost och belugalinser. Servera i en stor form där smakerna får blandas.

Ingredienser

4 –6 PORTIONER
  • 1 tunnelurbenad lammstek
  • salt & malen svartpeppar

Marinad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 kvistar rosmarin, hackade
  • 2 msk balsamvinäger

Sojaolja

  • 1 msk soja
  • 1 msk oliv- eller rapsolja

Grillade betor

  • 4 gulbetor
  • 4 polkabetor
  • 4 rödbetor
  • 2 –3 msk oliv- eller rapsolja
  • salt

Tillbehör

  • 100 g rucola
  • 150 g fetaost
  • 1 liten rödlök

Dressing

  • 1 ⁄2 schalottenlök
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 –4 msk oliv- eller rapsolja
  • salt & malen svartpeppar

Gott till

  • 2 dl nykokta belugalinser, följ anvisningarna på förpackningen
  • 4 –5 kvistar färsk rosmarin

Så här gör du

  1. Lammstek: Putsa eventuellt köttet och gnid in det med salt och peppar. Lägg köttet i en påse, blanda ihop marinaden och häll i påsen. Låt köttet ligga ett par timmar i marinaden.
  2. Grilla köttet runtom och lägg det på medelvärme i gasolgrill eller på indirekt värme i kolgrill med locket på. Grilla tills köttet har en innertemperatur på 58 grader.
  3. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt det vila i minst 20 minuter. Blanda soja och olja och pensla köttet.
  4. Grillade betor: Skrubba rotfrukterna rena. Dela betorna på mitten. Pensla betorna med olja och lägg på grillen med snittytan neråt. Grilla tills de fått fin färg.
  5. Lägg upp betorna i en metallform och sätt den på indirekt värme på grillen. Sätt på locket och grilla betorna tills de börjar mjukna, det tar cirka 30 minuter. Vänd betorna då och då. Strö över salt.
  6. Servering: Lägg rucolasalladen på ett stort fat. Lägg på betorna och strö över fetaosten. Hyvla över rödlöken med en mandolin.
  7. Blanda ihop dressingen och servera till salladen.
  8. Skär upp köttet och garnera med färsk rosmarin, lägg på varma linser vid sidan om.