Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammkotletter med smaker från medelhavet


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Det är läckert att servera möra lammkotletter i sällskap med ­färglada grönsaker och grillade citroner.


Ingredienser

4 portioner

  • 12-16 enkla lammkotletter


Marinad:


  • 4 vitlöksklyftor

  • plockad blad från 2 rosmarin­kvistar

  • 1 1/2 dl olivolja


Grönsaker:


  • 1 zucchini

  • 1 fänkål

  • 1 förpackning små paprikor, gärna röda och gula

  • 2 rödlökar
  • 
12 vitlöksklyftor

  • 8-12 cocktailtomater
  • 
4-5 msk olivolja

  • 2 sardeller

  • salt

  • peppar
  • 
12 oliver

  • Till servering och garnering:

  • 2 vältvättade citroner

  • 1 tsk olivolja
  • 
färska örter, till exempel mynta

  • fetaost

  • peperoni

  • sardeller


Så här gör du

  1. Skär bort den hårda änden på ­vitlöksklyftorna och stöt sönder dem tillsammans med rosmarinbladen­ i en bunke. Blanda med oljan. Vänd ner kotletterna i marinaden. Täck med plastfilm och låt marinera i ­kylskåp 2-3 timmar, gärna över ­natten.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Ansa och skär zucchinin i ­skivor. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär rödlöken i centimetertjocka ringar.

  4. Blanda zucchini, fänkål, paprika, rödlök, vitlöksklyftor och cocktail­tomater på ett ugnssäkert fat. Ringla över oljan. Blanda i hackade sardeller­. Baka grönsakerna i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Toppa med ­oliverna och håll grönsakerna varma.

  5. Dela citronerna. Pensla snittytan med olja och grilla eller stek dem så att snittytan blir gyllenbrun.

  6. Ta upp kotletterna ur marinaden­ och krydda dem med salt och ­­peppar. Grilla eller stek kotletterna 2-3 minuter på varje sida.

  7. Servera kotletterna på ­grönsaksbädden och toppa med färska örter. Servera med ­grillade citroner, ­fetaost, peperoni och ­sardeller.