Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lammbog med vita bönor och purjolök

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg
Lammbog med vita bönor och purjolök
ANNA HÃ¥LLAMS / EXPRESSEN

Lammbog med vita bönor och purjolök blir en härlig festmiddag!

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g lammbog, urbenad
  • 1 rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 6 dl kokta vita bönor
  • 2 msk fin strimlad röd chili
  • 1/2 citron saft och skal av
  • 3 tomater
  • 1 purjolök
  • 1 msk timjan
  • 50 + 50 g smör
  • olivolja till stekning
  • 1 dl kalvsky
  • salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du

  1. Lägg lammbog, rosmarin, lagerblad, lök, och morot i en tryckkokare eller i en vanlig kastrull.
  2. Koka bogen mjuk, cirka 30 minuter i tryckkokare och cirkaa 3,5 timmar i kastrull.
  3. Lyft upp bogen försiktigt med hålslevar och lägg i press mellan 2 plåtar eller dylikt. Spara spadet till senare.
  4. När bogen kallnat tag bort pressen och skär i fina bitar.
  5. Stek bogen krispig i olja och krydda med salt under stekningen.
  6. Blanda vita bönor med citronsaft, chili, 50 g smör och en matsked lammbuljong från koket.
  7. Värm bönorna till en ragu under omrörning, smaka av med salt.
  8. Skölj purjolöken och skär den i 2 centimeter höga stubbar.
  9. Stek purjolöken gyllene i 50 g smör, krydda med salt.
  10. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ned tomaterna. Koka tomaterna i 30 sekunder och doppa dem sedan i kallt vatten.
  11. Skala tomaterna, klyfta och stek dem på hög värme i olivolja tills de får en mörk, nästan bränd färg, krydda med salt och svartpeppar.
  12. Koka upp kalvsky och tillsätt lite spad från lammkoket, låt koka ihop till god smak.
  13. Servera lammbogen med varma bönor, skysås samt stekt tomat och purjolök.
Du kanske även gillar