Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lamm stek

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 personer

Till Lammsteken

  • 1 Lammstek
  • 5 Vitlöksklyftor
  • Färsk timjan
  • Färsk rosmarin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Matlagningssnöre
  • 1 Citron
  • 1 Gul lök

Steka i

  • 2 Rivna vitlökar
  • Färsk timjan
  • Färsk rosmarin
  • Olivolja
  • Smör

Såsen

  • 5 Grädde
  • 1 dl Rött vin
  • 1 dl Kalvfond
  • Salt

Tips på tillbehör

  • Klyftpotatis i ugn
  • Bönsallad
  • Rotfrukter
  • Svartavinbärsgele

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader så den blir varm medan du preparerar lammet.
  2. Öppna upp lammsteken som ibland kan ha lite små fickor. Stoppa in vitlökar och de färska kryddorna i dessa fickor och du kan eventuellt göra egna. Krydda med de färska örterna och salt och peppar. Knyt sedan ihop steken, se till att smörja in den med mycket salt och peppar även på utsidan!
  3. Värm upp oljan och smöret, tillsätt de färska kryddorna och 2 rivna vitlökar. Placera steken i pannan och låt den bli gyllenbrun.
  4. Förbered en låg ugnssäker form där du placerar steken i mitten. Skär ner hela citronen, vitlöken och den gula löken i mindre bitar runt steken. Sätt en termometer i steken och låt den stå i ca 1,5 timmar i ugnen och tempen står på ca 60 grader. Ta sedan ut steken och lägg den i aluminiumfolie ett tag.
  5. Sila och pressa den sky som blivit över från steken, citronen, vitlöken och löken i en kastrull. Tillsätt vin, kalvfond och grädde. Låt det koka upp och reducera. Smaksätt med salt efter smak.
  6. Servera med god klyftpotatis, rotfrukter och en god bönsallad. Sedan älskar jag gelé och tar gärna svartavinbärsgele till, smaklig måltid!