Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lakritskola

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Prova härligt god kola med lakrits och choklad!

Ingredienser

1 portion
  • 25 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 msk honung
  • 2 msk ljus sirap
  • 150 g mörk choklad, hackad
  • 50 g Turkisk peppar, krossad

Så här gör du

  1. Blanda grädde, socker, smör, salt, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden.
  2. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 122 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt den hackade chokladen och rör tills den smält.
  4. Rör sedan ner den krossade turkiska pepparn.
  5. Häll upp kolasmeten på ett bakplåtspapper.
  6. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
  7. Tips! Kulprov - fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.
Du kanske även gillar