Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kycklinggryta med franska smaker

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 52 st har redan röstat

Kycklinggryta passar perfekt när du vill bjuda på något värmande och smakrikt utan att krångla till det.

Läs också: Kycklinggryta med soltorkade tomater
Det här receptet på fransk kycklinggryta innehåller örtkryddor och apelsin som ger smak åt den här mustiga och supergoda kycklingrätten. Den går också förvånansvärt fort att laga och är extra god dagen efter.
Läs också: Fransk kycklinggryta med rimmat sidfläsk
En gryta i fransk anda att njuta av.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 hel kyckling, cirka 1,2 kg
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan ev mer
  • 1 tsk rosmarin, eventuellt mer
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten + 2 hönsbuljongtärningar
  • 150 g champinjoner
  • 10 steklökar
  • 1 pkt bacon
  • finrivet skal från 1 apelsin

Servering

  • ris
  • en sallad

Så här gör du

  1. Dela kycklingen i 6-7 jämnstora bitar. Stek kycklingen runtom i en stekpanna. Salta, peppra och lägg över kycklingen i en gryta.
  2. Tillsätt timjan, rosmarin, tomatpuré, vatten och buljongtärningar.
  3. Låt kycklinggrytan koka under lock i 40 minuter. Dela champinjonerna i halvor och skala löken. Skär eller klipp baconen i bitar.
  4. Stek champinjoner, lök och bacon i en stekpanna. Tillsätt champinjoner och lök till grytan när det återstår 10 minuter.
  5. Avsluta med att röra ner bacon och apelsinskal. Smaka av med eventuellt salt och mer örtkryddor.
  6. Servera kycklinggrytan med kokt ris och en sallad.
5 kommentarer om "Kycklinggryta med franska smaker"
  • charlie
    charlie

    Sååå gott! Den här rätten blev absolut en av mina favoriter! Bicka

  • Asdf1234
    Asdf1234

    Hej! Vad kan jag ersätta baconet med? Har en gäst som äter kyckling men inget annat kött/ fläsk. Kan grillad paprika vara ett alternativ? Med vänlig hälsning, Siw

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Asdf1234

      Hej,
      Testa att skära väl avrunnen halloumi i små tärningar och stek den så den får lite gyllenbrun färg. Lägg i den strax innan du serverar grytan så behåller den sitt tuggmotstånd men bidrar med sälta till grytan. Hör gärna av dig så vi får höra hur det blev 🙂
      Mvh
      Jorunn, webbredaktör Mitt kök.se