Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kyckling med maitre d’hotel smör & fikon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Kycklingen får steka i ugnen tillsammans med vitlök och färska fikon. Maitre d’hotel smör är en klassisk blandning av smör, persilja, vitlök och citronsaft.

Ingredienser

8 portioner
  • 1 påse steklök
  • 1/2 vitlök
  • 2 färska kycklingar à cirka 1,2 kg
  • 2-3 tsk flingsalt
  • 5 färska fikon

Smör

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad persilja
  • salt och peppar

Till garnering & servering

  • flingsalt
  • färska örter
  • grönsallad

Så här gör du

  1. Smör: Vispa upp smöret i en bunke cirka 1 minut, använd elvisp. Vispa i citronsaften. Blanda i vitlök och persilja. Smaka av med salt och peppar. Låt smöret stå kallt i cirka 20 minuter. Dela smöret i sex lika stora delar.
  2. Skala steklöken. Dela vitlöken i klyftor.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Krydda kycklingarna ut- och invändigt med salt och lägg dem tillsammans med vitlöksklyftorna i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Fyll kycklingarna med steklöken och en bit av smöret. Bind dem med steksnöre.
  4. Lyft skinnet på kycklingbröstet och fördela en bit av smöret under skinnet på varje kyckling. Toppa kycklingarna med resten av smöret och sätt långpannan i nedre delen av ugnen. Stek kycklingarna 60 minuter, eller tills de är helt klara. Vänd kycklingarna och ös dem med smörskyn som bildas, 2-3 gånger under stektiden. Dela fikonen och låt dem steka med de sista 20 minuterna.
  5. Låt kycklingarna vila i cirka 10 minuter. Lägg upp dem på ett fat. Ös med skyn och lägg fikon och vitlök runtom. Toppa med flingsalt och färska örter. Tranchera gärna vid bordet.
  6. En fräsch grönsallad är gott att servera till.