Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kryddiga kamben

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ute efter någonting nytt och spännande att ställa på julbordet? Kambenen ska sjudas riktigt möra, och kan förberedas 1-2 dagar i förväg. Härliga smaker med inspiration från Asien.

Ingredienser

6 portioner
  • 1 ,5 kg kamben
  • 1 liter vatten
  • 2 1/2 dl apelsinjuice
  • 1/2 dl vit balsamvinäger
  • 1 msk salt
  • 1 bit ingefära, cirka 2 cm
  • 1 liten knippa koriander
  • 2 kanelstänger

Glaze

  • 1 dl ketjap manis
  • 1 msk japansk soja
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1/2 vältvättad apelsin, strimlat skal
  • 1 tsk finriven färsk ingefära

Tillbehör och garnering

  • 4-6 juläpplen
  • 1/2 vältvättad apelsin, strimlat skal
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Dela kambenen i bitar.
  2. Blanda vatten, apelsinjuice, vinäger och salt i en kastrull och koka upp. Lägg i kamben, ingefära, koriander och kanelstänger, minska värmen och sjud under lock tills köttet är mört, cirka 45 minuter. Låt köttet svalna i buljongen 1 timme. Hit kan rätten förberedas 1-2 dagar före serveringen.
  3. Ta upp kambenen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, torka dem med hushållspapper.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till glazen. Lägg kambenen på en plåt med bakplåtspapper och pensla med glazen. Lägg äpplen bredvid kambenen och sätt plåten i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Pensla kambenen med mer glaze 3-4 gånger under tiden. Garnera med apelsinskal och flingsalt.