Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krusbärspaj med mandel – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Krusbär är ett av våra bär som lätt hamnar lite i skymundan. Krusbär är röda eller gröna i färgen, något genomskinliga och har en sötsyrlig smak med knapriga kärnor. De passar perfekt i en söt paj som balanserar syran och särskilt gott är det med lite vaniljsås eller vaniljglass till. Servera gärna pajen ljummen, då smakar den allra bäst.

Ingredienser

8 bitar

Pajbotten:

  • 100 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 st äggula

Fyllning:

  • 400 g krusbär, röda och gröna
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk citron, pressad saft från

Dekoration:

  • 50 g mandelspån

Så här gör du

  1. Mixa snabbt ihop smör, havregryn, vetemjöl, socker och äggula till en deg i matberedaren, med kniven monterad.
  2. Ta upp degen och tryck ut den i en avlång pajform med löstagbar botten, cirka 10x30 centimeter. Ställ formen kallt 30 minuter.
  3. Skölj och snoppa krusbären och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker, muscovadosocker och citronsaft. Koka upp och låt koka samman under omrörning, cirka 10 minuter. Låt svalna.
  4. Lägg fyllningen i pajskalet och strö över mandelspånen. Grädda pajen mitt i ugnen, 200 grader, cirka 20 minuter.
  5. Servera pajen ljummen med vaniljglass.