Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krusbärspaj med mandel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat
Krusbärspaj med mandel
Foto: Thomas Carlén

Bärfest! Underbar, sötsyrlig krusbärspaj med rostad mandelmassa och spritsad grädde.

Ingredienser

4 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl skållad mandel
  • 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 500 g krusbär eller vinbär
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • 2 msk potatismjöl

Till garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 50 g riven rostad mandelmassa
  • citronmeliss

Så här gör du

  1. Lägg vetemjöl, mandel och muscovadosocker i matberedarskålen med kniven monterad. Kör tills mandeln är finfördelad. Tillsätt smör i bitar och ett ägg och kör tills det bildas en degboll.
  2. Ta upp degen och tryck ut i en pajform med löstagbar kant, cirka 27 centimeter i diameter. Plasta och ställ formen i kylen, cirka 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet, 8 minuter.
  4. Skölj och snoppa krusbären och blanda med rörsocker och potatismjöl i en skål.
  5. Fördela krusbären i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen vid 200 grader, cirka 30 minuter. Låt pajen svalna.
  6. Rostad mandelmassa: Riv mandelmassa på fina sidan av rivjärnet. Rosta i medelvarm torr stekpanna under omrörning till smulorna får din färg. Lägg upp i en skål för att kallna.
  7. Lägg upp pajen på ett fat. Vispa grädden fluffig med florsocker och spritsa runt kanten på pajen. Garnera med rostad mandelmassa och citronmeliss.
Du kanske även gillar