Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krusbärspaj med mandel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Bärfest! Underbar, sötsyrlig krusbärspaj med rostad mandelmassa och spritsad grädde.

Ingredienser

4 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl skållad mandel
  • 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 500 g krusbär eller vinbär
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • 2 msk potatismjöl

Till garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 50 g riven rostad mandelmassa
  • citronmeliss

Så här gör du

  1. Lägg vetemjöl, mandel och muscovadosocker i matberedarskålen med kniven monterad. Kör tills mandeln är finfördelad. Tillsätt smör i bitar och ett ägg och kör tills det bildas en degboll.
  2. Ta upp degen och tryck ut i en pajform med löstagbar kant, cirka 27 centimeter i diameter. Plasta och ställ formen i kylen, cirka 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet, 8 minuter.
  4. Skölj och snoppa krusbären och blanda med rörsocker och potatismjöl i en skål.
  5. Fördela krusbären i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen vid 200 grader, cirka 30 minuter. Låt pajen svalna.
  6. Rostad mandelmassa: Riv mandelmassa på fina sidan av rivjärnet. Rosta i medelvarm torr stekpanna under omrörning till smulorna får din färg. Lägg upp i en skål för att kallna.
  7. Lägg upp pajen på ett fat. Vispa grädden fluffig med florsocker och spritsa runt kanten på pajen. Garnera med rostad mandelmassa och citronmeliss.