Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kronärtskockor och tryffelmajonnäs


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Alla gäster äter kanske inte kräftor – men att rensa och äta med händerna är ändå en del av den sociala samhörigheten och då är kronärtskockor en bra ersättning. Här kokar jag kronärtskockorna rakt upp och ner. Rensar gör du vid bordet.


Ingredienser

4 personer

  • 4 kronärtskockor

  • Vatten

  • 1 msk salt

Tryffelmajonnäs


  • 2 äggulor

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 2 dl neutral raps- eller solrosolja

  • 1 krm salt

  • Vitpeppar

  • Några droppar tryffelolja


Så här gör du

  1. Skölj kronärtskockorna noga och bryt av stjälkarna från skockorna.

  2. Välj en stor gryta med lock, lägg i skockorna och fyll på med vatten så att skockorna täcks. Tillsätt saltet och lägg på locket.

  3. Låt skockorna koka i 35-45 minuter beroende på storlek. De är färdiga när du kan lossa bladen.

  4. Vänd skockorna upp och ned på en handduk så att vattnet inte dröjer kvar inuti. Du kan också koka kronärtskockorna i förväg och värma upp dem i kokande vatten i ett par minuter före servering.

  5. Börja utifrån, doppa bladens köttiga del i tryffelmajonnäs och dra loss köttet med tänderna. När bara tunna blad och tistelskägg återstår skrapar du bort detta med en sked eller kniv och avslutar med delikatessen: kronärtskocksbottnarna.

  6. Tryffelmajonnäs
: Rör äggulorna med vinägern.
 Tillsätt oljan droppvis (viktigt för att äggulan ska kunna binda fettet) och sedan i en fin stråle under oavbruten vispning tills majonnäsen tjocknat.
 Smaka av med salt och vitpeppar och tillsätt tryffeloljan. Mängden beror på hur pass koncentrerad den är, smaka dig fram.