Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig sparrissoppa med parmaströssel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Vårgrön primörsoppa med grön sparris och späd spenat.

Tips: Bitar av varmrökt lax passar också bra att toppa sparrissoppan med, i stället för parmaströssel & nötter. Strö då gärna lite hackad dill över

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g grön sparris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 påsar babyspenat à 65 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 krm kajennpeppar
  • salt

Parmaströssel

  • 4–6 skivor parmaskinka

Till servering

  • rostade pinjenötter
  • vattenkrasse

Så här gör du

  1. Parmaströssel: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen tills de är frasiga och har fin färg, cirka 10 minuter. Låt kallna och grovhacka.
  2. Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparrisen i mindre bitar. Spar och lättkoka några knoppar till garnering. Hacka vitlöken.
  3. Koka sparris och vitlök under lock i buljongen, cirka 7 minuter. Tillsätt spenat och grädde. Fortsätt koka ytterligare cirka 5 minuter.
  4. Mixa soppan slät tillsammans med crème fraiche. Värm och smaka av med kajennpeppar och salt. Toppa soppan med sparrisknoppar, parmaströssel, pinjenötter och vattenkrasse.