Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig pastej med rödlökschutney

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Med vispad grädde, goda kryddor och en skvätt konjak eller portvin kan du enkelt trolla fram en krämig julpastej. En chutney på rödlök och russin passar utmärkt till.

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 400 g bredbar leverpastej av grövre sort, till exempel dansk leverpastej
  • 2 krm krossad kryddpeppar
  • 2 krm krossad rosépeppar
  • 2 msk timjanblad
  • 2 msk konjak eller portvin
  • 1 1/4 dl vispgrädde

Rödlökschutney

  • 500 g rödlök
  • 1 dl russin
  • 3 dl rödvin
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 msk finhackad färsk ingefära
  • 6 kryddnejlikor
  • 1/2 tsk stötta korianderfrön
  • salt

Till servering

  • crostini av cirka 12 skivor vörtbröd

Så här gör du

  1. Rödlökschutney: Skala och skiva löken tunt. Blanda alla ingredienser i en gryta. Koka på svag värme utan lock, cirka 45 minuter. Rör då och då. Häll upp på en burk och förvara i kylen. Låt gärna smakerna mogna ett par dagar före servering. Servera chutneyn rumstempererad.
  2. Pastej: Blanda pastejen med kryddor och konjak eller portvin.
  3. Vispa grädden. Vänd ner grädden i pastejen.
  4. Lägg upp pastejen i en skål, täck över och låt stå i kylen fram till servering. Garnera gärna med färsk timjan och lite stött rosépeppar.
  5. Crostini: Sätt ugnen på 225 grader. Skiva vörtbrödet och skär skivorna på diagonalen. Rosta några minuter i mitten av ugnen. Klicka pastej på brödet och toppa med lite rödlöks­chutney.