Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Krämig kantarellsoppa


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 52 st har redan röstat

En krämig kantarellsoppa är ett måste efter en dag i svampskogen. Garnera med de allra finaste små kantarellerna.

Ingredienser

4 portioner
  • 
1 liter kantareller
  • 
1 1/2 dl purjolök, hackad

  • 1 vitlöksklyfta 

  • smör eller olja till stekning
  • 
1/2 liter vatten

  • 1/2 liter mjölk, kan bytas till vatten
  • 
3 dl mellangrädde eller vispgrädde

  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 
1 tsk vitvinsvinäger
  • 
1/2 dl sherry eller konjak, kan uteslutas

  • salt och peppar 

  • persilja till garnering

Så här gör du

  1. 
1. Rensa och borsta kantarellerna från jord, barr och annan smuts.

  2. Lägg undan de finaste små kantarellerna till garnering. Hacka kantareller, purjolök och vitlök och låt steka i smör i en kastrull. Fräs i cirka fem minuter eller tills vätskan har kokat in.

  3. Slå på vatten, mjölk och grädde under omrörning. Smula ner buljongtärningarna. Låt soppan koka sakta i cirka 10-15 minuter. Tillsätt vinäger och sherry. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Värm upp igen och smaka av med salt och peppar. Låt soppan sjuda i några minuter medan kantarellerna till garneringen bryns i smör med lite salt och peppar.

  4. Garnera soppan med stekta kantareller och persiljekvist eller hackad.