Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kräftbuljong – grundrecept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Efter kräftskivan har du antagligen högvis med skal som vanligtvis åker i soporna. Men testa istället att koka buljong på skalen – det blir underbart gott. Och det är verkligen inte svårt! Sedan kan du smaksätta soppor, fiskgrytor, gratänger och risotto med din hemmagjorda kräftbuljong. Det funkar också frysa buljongen i iskubspåsar eller mindre burkar, och plocka fram efter behov.

Om du inte har lust och ork att ta hand om skalen direkt eller dagen efter, så lägg dem i frysen så länge och ta fram dem när inspirationen kommer tillbaka.

Ingredienser

4 dl
  • skal av 2 kg kräftor (kräftstjärtar och klokött används i de andra rätterna)
  • 2 msk olja
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 2 skalade och hackade morötter
  • 5 dillstjälkar
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk dillfrön
  • 1 tsk anisfrön
  • 1 msk konjak
  • cirka 2 liter vatten

Så här gör du

  1. Rensa och skölj skalen noga. Fräs skalen i olja tillsammans med grönsaker och tomatpuré i en stor gryta. Krossa skalen lätt med en potatisstöt eller liknande.
  2. Tillsätt kryddor, konjak och vatten, så det täcker skalen.
  3. Koka på medelvärme, cirka 30 minuter. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
  4. Reducera (koka ihop) buljongen 1/3 så att 2/3 kvarstår. Spara i kylen och använd till soppa, sås, risotto m m. Njut!