Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärspaj med fänkål, vitlök och chili!

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

8 portion

Pajskalet

  • 4 dl Vetemjöl
  • 1,5 dl Grovt rågmjöl
  • 150 g Mjukt smör
  • 1,5 dl 
crème fraiche eller turkisk yoghurt (12 %)


Köttfärsfyllning

  • 1000 g Nötfärs
  • 2 Finhackade gula lökar
  • 1 Hackad fänkålsstånd
  • 4-5 pressade vitlöksklyftor
  • Färsk röd chili efter styrka och mod!
  • 1,5 dl tomatpuré
  • 1,5 dl Blandade örter. Finhacka dem.
  • salt och peppar
  • 3 dl Creme fraîche
  • 2-3 dl Parmesan på toppen

Så här gör du

  1. Blanda samman mjölsorterna med smör och yoghurt. Degen ska bli smidig att arbeta med. Tillsätt lite mer vetemjöl vid behov när du trycker ut degen i en ugnsform cirka 25x35. Nagga botten med en gaffel och ställ kallt en stund tills färsen är klar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Stek lök, vitlök, fänkål och chili i lite olivolja. Stek tills de fått lite färg. Lägg i en bunke. Stek sedan klart färsen och häll ner även den i bunken. Salta och peppra den vid stekningen. Blanda ner örter och creme fraîche. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor!
  3. Pensla botten på pajskalet med lite uppvispat ägg. Frivilligt, men skalet blir krispigare och mindre blött!!!! Förgrädda cirka 10-15 minuter.
  4. Ta ut skalet och häll ner fyllningen och strö över ost. Gratinera cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg! Servera med sallad!