Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttfärslimpa med smak av Medelhavet

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Enkelt och mycket gott recept. Sköter sig självt i ugnen. Doftar fantastiskt under tillagning och servering. Passar perfekt som vardagsmat.

Ingredienser

6 portion

Köttfärssmet

  • 800 g blandköttfärs
  • 4 msk grovt ströbröd av valfritt fullkornsknäcke
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 st Rödlök.
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 dl kalamataoliver
  • 1 st ägg
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 2 tsk Salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Grönsaksgratäng och tillbehör

  • potatisar
  • 1 st rödlök
  • 1 st gullök
  • 3 vitlökklyftor
  • 1 st paprika
  • 1/2 st zucchini
  • 1 st aubergine
  • 2 st färska tomater
  • 200 g fetaost
  • salt peppar

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla 10 minuter.
  3. Skala och finhacka rödlök, tillsätt löken och pressad vitlök.
  4. Halvera oliverna, blanda ner ägg, oliv, soltorkade tomater, köttfärs och kryddorna, blanda allt. Forma färsen till en limpa, lägg i mitten av ugnsplåten. Smält 50 g smör och blanda i 2 tsk soja. Pensla på köttfärslimpan.
  5. Klyfta potatisen, salta och häll någon droppe olja. Lägg på ena tomma sidan av ungsplåten. Låt gräddas i ugn i 45 minuter.
  6. Under tiden, skala lökarna och klyfta . Skär grönsakerna i grova bitar, skiva vitlöken i tunna skivor. Fräs grönsakerna och löken i olja, salta och peppra.
  7. När köttfärslimpan stått i 40 minuter lägg dom frästa grönsakerna i ugnsplåtens lediga utrymme, smula fetaost och oregano över och gratinera 5 minuter.
  8. Smaklig måltid.