Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Körsbärskaka med mandel

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Körsbärskaka med mandel
Foto: Åsa Dahlgren

En saftig och smakrik kaka som är väldigt god att servera med grädde eller crème fraiche smaksatt med florsocker.

Ingredienser

8 –10 bitar
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 3 ägg, lätt uppvispade
  • 100 g mandel
  • 2 bittermandlar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 vaniljstång
  • Smör och ströbröd, till formen
  • 400 –500 g körsbär, urkärnade

Så här gör du

  1. Rör smör och socker vitt och pösigt.
  2. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och rör ner försiktigt. Mal eller mixa mandeln och bittermandeln fint och tillsätt med äggsmeten. Fortsätt med att tillsätta mjölet med bakpulvret, lite i taget.
  3. Tvätta citronen och riv ner skalet i smeten. Dela vaniljstången på mitten och tillsätt fröna.
  4. Smörj och bröa i en form med löstagbar kant ungefär 22–24 centimeter i diameter eller en mindre fyrkantig form med kanter. Häll ner smeten och lägg ut körsbären. Grädda i 175 g cirka 45 minuter, tills kakan känns torr.
  5. Servera kakan ljummen eller kall med lättvispad grädde.
Du kanske även gillar