Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokt torsk med äggsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 34 st har redan röstat

En riktig gammal klassiker i det svenska husmansarkivet som är fantastiskt lätt att laga och dessutom försvinnande gott. Det brukar gå hem hos såväl stora som små middagsgäster.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 bitar torskrygg
  • 25 g smör
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • salt/vitpeppar
  • 5 st kokt ägg
  • 1 knippe kruspersilja

Så här gör du

  1. Koka upp en kastrull med vatten som du saltar lätt. Medan du väntar börjar du med såsen
  2. Äggsås
    Smält smöret i en kastrull och ta kastrullen från värmen. Vispa ner mjölet lite i taget tills blandningen tjocknar. Tillsätt lite mjölk och vispa ut den i smörblandningen (kallas för roux) så den blir slät och ta sedan i resten av mjölken och vispgrädden och låt koka upp försiktigt på svag värme under omrörning. När såsen börjat puttra försiktigt behöver den sjuda minst 10 minuter för att mjölsmaken ska försvinna, rör om då och då. Smaka upp såsen med salt/vitpeppar. Tärna äggen fint och hacka persiljan och ta i såsen.
  3. När äggsåsen är klar lägger du ner torsken i det kokande vattnet, sänker värmen och låter fisken sjuda ca 5-6 minuter tills den är nästintill genomkokt, ca 45-48 grader. Ta upp fisken med hålslev och låt rinna av på papper.
  4. Servera torsken med såsen och kokt potatis eller potatispuré.