Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokt kyckling i dillsås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Jätte gott alternativ till klassikern “Kokt kalv i dillsås”.
Smaklig måltid!

Ingredienser

3 portioner
  • 450 g Kyckling lårfilé
  • 2 st Kyckling eller kalvbuljong, tärningar
  • 7 dl Vatten
  • 1 st Gul lök
  • 3 st Gulbetor
  • 7 st Vitpepparkorn, hela
  • 1 krukor Dillstjälkar
  • 2 tsk Salt
  • 2 st Morot
  • 150 g Sockerärtor

Dillsås:

  • 2 msk Smör
  • 2 msk Maizena
  • dl Buljong från ovan ingredienser
  • 1,5 dl Vispgrädde
  • 4 msk Socker
  • 4 msk Ättiksprit, 12%
  • 1 krukor Dill (utan stjälkar)

Tillbehör:

  • 9 st Potatis, medelstora

Så här gör du

  1. Skär kycklingen i medelstora bitar. Skär löken i grova bitar. Skala och dela gulbetorna i två delar vardera. Klipp av stjälkarna från dillen.
  2. Använd en stor kastrull. Koka upp vatten, buljong, lök, gulbetor, dillstjälkar, vitpepparkorn och salt. När det börjar koka, lägg i kycklingen. Koka på högsta värmen i 15 minuter.
  3. Skala morötterna och skär i 2 cm breda skivor. När ovan kokat i 15 minuter, lägg i morötterna och sockerärtorna, koka allt i 10 minuter till så koktiden blir totalt 25 minuter. Häll av buljongen i en pastasil med en kastrull eller bunke under (du ska använda buljongen).
  4. Använd samma stora kastrull. Smält smör, tillsätt Maizena och rör om. Tillsätt buljongen och vispgrädden. koka upp och låt det koka ihop ett par minuter under omrörning. Tillsätt socker, ättiksprit och dill och rör runt ett par varv, ta kastrullen från plattan.
  5. Plocka ur kyckling, gulbetor, morötter och sockerärtorna och lägg i dillsåsen (resten som är kvar i pastasilen kan du slänga). Rör om ett par varv. Servera med kokt potatis, smaklig måltid!
2 kommentarer om "Kokt kyckling i dillsås"
    • Jeanettekrabi
      Jeanettekrabi
      svar till Lena Larsson

      Hej Lena,
      Du har 7 dl vatten/buljongtärningar från början. När du kokat ingredienserna 25 minuter är det cirka 5 dl buljong kvar att använda till att göra såsen. Smaklig måltid!