Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kokostoppar – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Tips: kokostopparna kan smaksättas med till exempel saffran, finhackad choklad, rivet skal av apelsin, lime eller citron.

Recept ur “Cake hero” av Roy Fares (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

15 kakor
  • 50 g smör
  • 110 g ägg (2 ägg)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 6 g vaniljsocker (2 tsk)
  • 200 g kokosflingor (5 ½ dl)
  • 100 g valfri choklad att garnera med

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluftsfunktion. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt kokosflingor och smör och rör ihop till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i 20–45 minuter (då blir det lättare att göra fina toppar).
  2. Klicka med hjälp av två matskedar ut smeten i cirka 15 högar på en plåt med bakplåtspapper. Forma till kakorna med fingrarna, och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Låt kokostopparna svalna på ett galler.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Lägg ett bakplåtspapper under gallret och ringla chokladen över kakorna med hjälp av en tesked. Låt chokladen stelna och förvara sedan kokostopparna i en burk med lock.