Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Koka knäck – enkelt recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Att koka knäck är enkelt och blir väldigt gott. Koka egen knäck till jul – här är ett recept på härligt segt julgodis.

När du kokar knäck eller kola är det bra att veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre knäcken kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

Vid 122-125°C blir knäck- eller kolasmeten som mjuk kola
Vid 140-145°C får man hårda kolor som är sega i mitten
Vid 160°C är smeten karamellfast

Saknar du termometer fungerar kulprov – droppa i lite smet i ett glas med kallt vatten. Ta upp det och forma till en kula. När den den fått den konsistens du önskar är smeten klar.

Läs också: Här är fler goda recept på julgodis och julkakor

Läs också: Enkelt recept på gräddkola

Ingredienser

75 stycken

Knäck

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 msk smör saltat
  • 1/2 dl sötmandel, hackad
  • 1 msk ströbröd (eventuellt)

Så här gör du

  1. Häll sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka massan sakta, cirka 45 minuter, tills den klarar kulprovet.
  3. Blanda i 1 msk smör och cirka 1/2 dl hackad sötmandel, eventuellt också lite ströbröd. Häll sedan upp knäcksmeten i knäckformar. Låt svalna. Klart! Knäckstrutar Forma små strutar av smörpapper och tryck ner dem i en skål fylld med strösocker, fyll strutarna med het knäcksmet, stick i tandpetare när smeten börja hårdna.