Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kanelbullar – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 53 st har redan röstat

Finns det något bättre än doften av nybakade bullar? Nybakta bullar tillsammans med ett kallt glas mjölk, en kopp kaffe eller ett svalkande glas saft – mums säger vi! Här är ett recept på kanelbullar på det absolut bästa sättet. De tar ett tag att göra – men de är de värda. Precis så här ska kanelbullar smaka!

Ingredienser

20 stycken
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 stort ägg
  • 1/8 pkt jäst, en boll på ca 1 cm räcker
  • 1 msk hela kardemummakärnor (mät upp först, mortla sedan)
  • 1 msk flingsalt
  • 3,5 dl mjölk, rumsvarmt
  • 10,5 dl vetemjöl
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • garnera med pärlsocker

Så här gör du

  1. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en stor bunke. Antingen för hand eller i maskin. Knåda degen till en smidig deg, låt jäsa under en fuktig bakduk i 2.5-3h.
  2. Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan länge. Täck med plast.
  3. När degen jäst klart, sträck ut degen lite med händerna, och kavla sedan ut på mjölat bakbord. Bred ut fyllningen och rulla ihop degen till en rulle eller skär remsor och tvinna ihop till knyten.
  4. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under plastfilm i ca 2h.
  5. Koka ihop strösocker och vatten till sockerlagen, se till att sockret löst sig.
  6. Strö över pärlsocker över bullarna och grädda i 200 grader i ca 10 minuter.
  7. Precis när bullarna kommer från ugnen penslar du med sockerlagen. Detta gör att bullarna får som en hinna på sig som gör att bullarna håller sig längre och får en otrolig glans.
8 kommentarer om "Kanelbullar – klassiskt recept"
  • Gunilla Lööf Fd Dahlsten
    Gunilla Lööf Fd Dahlsten

    Vetemjöl mängden saknas. Men Christina sa att det var 10 dl vetemjöl i degen.

  • Maria Mia Persson
    Maria Mia Persson

    Snälla kan ni skriva om receptet,måste blivit något fel.Vill väldigt gärna ha detta men på ett korrekt sätt!

  • Mitt Kök
    Mitt Kök

    Hej Maria! Det blev fel från början men nu ska receptet stämma.

  • Lasse-Bagare
    Lasse-Bagare

    Jag brukar vika degen efter att jag lagt på remons, annars blir väldigt kladdigt när man gör snurror.

  • Rano Ranya
    Rano Ranya

    I made these today, they are unbelievably delicious and moist. Väldigt gott but i needed to have them in the oven a little bit more then 10 min

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Rano Ranya

      Lovely to hear Rano!
      Med vänliga hälsningar
      Jorunn, webbredaktör Mitt kök