Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Söndagsstek – klassiskt recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Vår goda och smakrika söndagsstek med potatiskaka, inlagd gurka och sås på sky är perfekt att bjuda familjen på.

Ingredienser

6 portioner

Steken:

  • 750-800 g nätat innanlår av nöt
  • 2 msk torkade örter (salvia, rosmarin, oregano)
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • 3-4 dl rött vin
  • 2 dl vatten

Såsen:

  • 3 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 klick smör
  • 2 msk av stekskyn
  • 1 msk majsena för redning (rörs ut med lite vatten)
  • salt och peppar

Inlagd gurka:

  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 msk socker
  • 1-2 krm 12-procentig ättikssprit
  • 1 ekologisk gurka

Potatiskaka:

  • 10-12 potatisar av mjölig sort
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl matgrädde
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Stek: Blanda salt, peppar och torra örter och klappa in i köttet.
  2. Häll oljan i en gryta med lock och och bryn köttet runtom. Häll på vinet och lägg på locket. Sätt en köttermometer i mitten på steken och låt sjuda tills ­termometern visar 52-54 grader. Tag av från värmen och låt köttet vila under lock i 10-15 minuter.
  3. Sås: Finhacka löken och stek den genom­skinlig i smöret i en kastrull. Lägg i soja och steksky samt grädde, låt sjuda i 10-12 minuter. Red såsen med majsena och smaka av med salt och peppar.
  4. Inlagd gurka: Skala gurkan och skiva den med osthyveln. Lägg gurkan i en skål och krama i socker och salt. Häll på ättikssprit och låt stå i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och ättikssprit och krydda gärna med gräslök eller dill efter smak och tycke.
  5. Potatiskaka: Skala potatisen och skiva den tunt.
  6. Koka upp mjölk och grädde och lägg i potatisen. Låt koka upp igen och häll ut potatis och mjölk i en smord form med löstagbar botten. Formen ska vara tillräckligt stor så potatiskakan blir max är 2-3 cm hög.
  7. Grädda i ugn, 225 grader, cirka 40 minuter. Tag ut och lägg på en tallrik eller liknande för att trycka ut/platta till kakan. Skär i bitar och värm vid servering om den hunnit kallna.