Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Här är ett klassiskt recept på en sockerkaka – lättbakat, enkelt och väldigt gott. Du kan variera din kaka både genom att lägga till kardemumma, rivet citron- eller apelsinskal eller genom att grädda den i olika typer av formar.
Hur du väljer att göra din sockerkaka är en smaksak – men resultatet med det här klassiska sockerkaksreceptet blir alltid gott och du kan bjuda på en saftig sockerkaka till fikat.

Ingredienser

1 portion
  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rymlig sockerkaksform.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt bli varmt.
  3. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt i en bunke. Rör med lätt hand ner mjöl blandat med vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner smör och mjölk.
  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 50 min. Låt den svalna lite i formen innan den stjälps upp.