Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassisk inkokt lax

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Klassisk inkokt lax smakar underbart gott och är enkelt att laga. Servera med dillmajonnäs, ättiksgurka och gärna nykokt färskpotatis.

Ingredienser

6 portioner

Inkokt lax:

  • 1 kg lax
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 l vatten
  • ½ dl ättika
  • 1 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 5 vitpepparkorn

Dillmajonnäs:

  • 3 dl majonnäs
  • 2 ½ msk hackad dill
  • 1 ½ msk sötstark senap
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, malen

Ättiksgurka:

  • ½ dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten
  • ½ gurka
  • 1 msk hackad persilja

Till garnering:

  • dill

Tillbehör:

  • färskpotatis

Så här gör du

  1. Inkokt lax: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form med kant.
  3. Skala och skiva löken och moroten.
  4. Koka upp vatten, ättika, salt, socker och peppar. Lägg i löken och morotsskivorna. Häll lagen över laxen och sätt in formen i ugnen i 5–10 minuter.
  5. Ta ut formen och låt laxen svalna i lagen. Sätt in laxen med lagen i kylen.
  6. Dillmajonnäs: Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
  7. Ättiksgurka: Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills sockret smält.
  8. Skiva gurkan tunt gärna på en mandolin. Lägg i gurkan och persiljan, låt gurkan dra minst 10 minuter i lagen.
  9. Servering: Lyft upp laxen, löken och morötterna ur lagen och lägg på ett serveringsfat eller fördela på tallrikar. Garnera med dill. Servera med dillmajonnäs, ättiksgurka och nykokt färskpotatis.