Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hollandaise – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Recept på en klassiskt god hollandaise, god till både primörer och fisk. Till primörer med skirare smak är det bra om inte såsen dominerar och här passar en hollandaise allra bäst. Både sparris och kronärtskocka kommer till sin rätt med denna klassiska smörsås som går att variera i det oändliga. Men även rotknölar med liknande smaker, som kokta svartrötter och jordärtskockor.

Ingredienser

1 portion
  • 150 g smör
  • 
3 äggulor
  • 
3 msk vatten
  • 
1/2 citron (saften)
  • 
salt och vitpeppar

Så här gör du

  1. 
1. Smält smöret, i en kastrull på spisen eller i en porslinsskål i mikrovågsugn. Ta bort det vita skummet på ytan och låt svalna.

  2. Pressa ut saften ur halva citronen i en liten skål.

  3. Koka upp vatten till ett vattenbad. Du behöver en mindre kastrull att ställa över.

  4. Knäck gulor och vispa ihop med vatten i en mindre kastrull tills den är skummig och lätt.

  5. Flytta över kastrullen till ett vattenbad på en spisplatta med låg värme, och vispa i några minuter tills blandningen tjocknat.

  6. Häll det smälta smöret, först dropp-vis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning så att fettet fångas upp av äggen.

  7. Späd såsen med citronsaften till en lösare konsistens.

  8. Smaka av såsen med salt och vit-peppar. Tillsätt eventuellt mer citron om du vill ha den syrligare.

  9. Servera snarast. Såsen kan hållas varm i ett ljummet vattenbad i cirka tjugo minuter eller så, men är svår att värma upp utan att den skär sig.